Rss Feed
  1. Захарен скраб с овесени трици

    петък, 4 октомври 2013 г.

    Има дни, когато кухнята ми се превръща в малка работилничка за домашна козметика. Понякога разтапям някое масло на водна баня, друг път бия разни смеси с пасатора, а когато наистина имам вдъхновение, експериментирам със смесването на етерични масла, за да установя, кое съотношение ми харесва най-много и ще ароматизира най-приятно продуктите ми за лице и тяло.  Нареждам на помощната си масичка любимите си шишенца с масла, буркани и пакети, като предварително съм решила, какво ми се прави, и започвам. Днес ще ви разкажа, как да си направите домашен скраб за тяло.
    Всяка една от съставките има благоприятно и полезно действие за кожата, а оттам и за целия организъм. Ето какво ви е необходимо, за да си забъркате у дома скраб, който по нищо не отстъпва на тези, които можете да си купите в дрогериите или дори в магазините за натурална козметика:

    - 1 ч.ч. захар
    - 1/4 ч.ч. овесени трици
    - 4 с.л. масло от оризови трици
    - 4 с.л. рициново масло
    - 6 с.л. зехтин
    - 2 с.л. бадемово олио
    - 2 с.л. мед
    - 10 к. етерично масло от лавандула
    - 10 к. етерично масло от портокал

    Защо тези съставки


    На снимката липсват зехтинът и бадемовото олио,
     просто защото още не бях решила, че ще ги слагам
    Във скрабовете за тяло и тези за лице има два основни компонента - ексфолиращ и подхранващ. В моя вариант ексфолиращите съставки са две: захарта и овесените трици. Аз използвам бяла захар, защото кристалчетата са доста по-фини от тези в кафявата захар (или поне тази, която аз ползвам) и нежно ексфолират мъртвите клетки на кожата. Овесените трици пък, наред с това, че са страшно полезни, когато се приемат вътрешно, влияят много благотворно, прилагани външно. Освен че помагат с ексфолирането, тук използвам и чудното им свойство да "попиват" всички вещества, с които са в досег. Така, след като престоят в бурканчето със скраба, те поемат всички благинки, които съм забъркала вътре, и подхранват с тях кожата. 
    Японското масло от оризови трици е смятано от азиатците за масло на красотата, то овлажнява и омекотява, рициновото почиства, подхранва и помага за извеждането на течностите от клетките, бадемовото масло и зехтинът се радват на широка употреба от всички, които си приготвят сами козметични продукти у дома, заради високото си съдържание на витамин E, A, B1, B2 и B6, минерали и протеини, заради свойствата им да изглаждат бръчки, да предпазват от лющене сухата кожа и т.н. Портокаловото етерично масло е известно с антицелулитния си ефект, а лавандулата овлажнява, успокоява раздразненията и балансира духа. За меда, не знам, мога ли да кажа нещо повече от това, което всеки вече знае. Всички ползи от консумацията му вътрешно важат и за външната употреба, още повече, че чрез кожата полезните микроелементи, витамини и др. достигат до кръвта и органите ни в пъти по-бързо, отколкото през устата.
    Със сигурност всяка една от съставките заслужава да й се обърне отделно внимание, затова ще посветя на всяка от тях отделна публикация, в която те ще са звездата на шоуто. Сега става въпрос за захарния скраб.

    Стъпка по стъпка


    Преди да започна да правя какъвто и да е, първо стерилизирам контейнера, в който ще съхранявам крайния продукт. Ако е стъклен буркан, го изварявам, а за пластмасовите кутийки или шишенца използвам спирт или силен алкохол (естествено след като са предварително добре измити). Това е много важна стъпка, понеже в домашно приготвената козметика няма консерванти и други агенти, спиращи развитието на бактериите. И когато това е свършено, започва най-сладката за мен част - сипване, изливане, бъркане, донатъкмяване.

    1. Първо - изсипваме в бурканчето сухите съставки: захарта и овесените трици.


    От снимката се подсещам, че е най-добре да се използват дървени и пластмасови бъркалки и мерилки, а не метални лъжици. Защо, е въпрос на допълнително доизясняване!

    2. Второ - наливаме маслата, които сме избрали (базисните и етеричните), и добре ги объркваме със захарта и овесените трици. (Бъркалката тип  "шиш" не ми улесни работата, ама никак.)

    3. Медът идва накрая, добре е да е течен, защото захаросан за какво ни е, вече сложихме захар!
    И както се досещате, финалното разбъркване е най-дълго, най-интензивно, за да проникнат медът и маслата навсякъде.

    Ей го, на! Захарен скраб с овесени трици , украсен и запасен с бъркалка за загребване, любезно предоставена ни от еди-кой-си производител на сладоледи на клечка!

    Тази глезотия наистина носи изключително усещане в банята. След като тялото е добре затоплено от горещата вода и парите от душа, загребвате с шпатулката от бурканчето и обтривате тялото си със скраба. Захарта и овесените трици нежно ексфолират горния слой на кожата, а през отворените пори се просмукват всички полезни съставки от маслата и меда. Лекият масаж на цялото тяло дренира и лимфната система, подобрява кръвообръщението и активизира обмяната на веществата в клетките.  Постепенно захарните кристали се стопяват, остават само ситните частици от овесените трици и приятното усещане от ароматите.
    След това човек трябва не просто да се изплакне с вода, а добре да се насапуниса, за да се отмият максимално маслата. Но тъй като в тази смес единственото тежко масло е зехтинът, а рициновото, макар и много гъсто, всъщност не е толкова мазно, това става лесно и бързо. Още докато намятате хавлията си ще усетите декадентското усещане след тази глезотия. Кожата е гладка, лъскава, мека и подхранена, дори не се нуждае от лосион или крем, макар че ако имате като моя домашен бит крем от карите, просто няма как да не се мацнете и с него. Но за това друг път.

    Едно наум


    Тъй като овесените трици, за разлика от всички останали съставки на скраба, не се стопяват, а потъват в дебрите на канализацията, съществува огромна опасност да спомогнат за запушването на канала в банята. Този страничен ефект обаче лесно се неутрализира с по-често почистване, което за човек с толкова добре ексфолирана и подхранена кожа си е нищо работа!


  2. 2 коментара:

    1. Teya каза...

      Страхотна статия! Ще си направя този скраб още днес!
      Много ще се радвам ако споделиш още рецептички за домашни маски.

    2. kumbata каза...

      Ооо, разбира се, Teya! Напоследък правя експерименти с някои неща и скоро ще споделя успешните. Очаквай, кремове за тяло, почистващи смеси за лице, маски за коса и още видове скрабове :)

    Публикуване на коментар