Rss Feed
  1. Чайче от ябълков оцет

    четвъртък, 3 октомври 2013 г.

    Втора стъпка от сутрешния режим


    След жабуренето с екзотичното кокосово масло идва ред на нещо, звучащо семпло, но изключително полезно - ябълковият оцет.
    Когато оцетът е натурален, т. ест. добит чрез естествена ферментация, без химично синтезирана оцетна киселина, оцветители и сулфити, освен приятен аромат и вкус (да, вкус!) той е и истински извор на здраве.
    През лятото цялата ми рода беше пощуряла да търси от "хубавия" оцет. Имало го в този магазин, но свършил, а в другия магазин не бил от същия. Като видях какъв оцет всъщност търсеха, леко смъмрих майка ми. Това първо е абсолютна химия и второ, къде му е утайката, като е натурален? И бил с витамин C! Суууу-пер! Ох, да, знам, в био-магазините е адски скъпо. Добре, бе, мамо, а в аптеките да не е евтино? Натуралният ябълков оцет напрактика е страхотен коктейл от минерали - почти всички, необходими на организма ни, за да функционира правилно.


    Ето такава чаша оцетено чайче замества всяка сутрин кафето ми. Не че върши неговата работа за разбуждане, но зае мястото му в дневния ми ред.


    Какво съдържа ябълковият оцет


    Както казват англичаните: "An apple a day keeps the doctor away". Аз страшно обичам ябълки и изобщо, умирам си за плодове и зеленчуци в сурово състояние. Не че съм суровоядец, но ако мога да спестя топлинната обработка на нещо, правя го. При производството на натурален ябълков оцет, особено ако си го правиш сам, няма термична обработка на плодовете, няма оцветители, консерванти и разни хмии (макар че, ферментацията си е чист химичен процес). Аз все още не правя сама оцета си, но и това ще стане рано или късно. По-важното в случая е, да се снабдиш с хубав, мътен истински ябълков оцет. Той е богат на всички полезни съставки, които притежава свежата ябълка: фосфор, калций, магнезий, калий, флуор, боракс, сяра, силиций, желязо, манган, мед, селен, цинк; витамини като C, E, A, B1, B2, B12; 15 вида аминокиселини, ензими, органични киселини, феноли, пектин... Още като прочетеш тази неща, си казваш - Чудно! Къде ми е оцетът? И като видиш всъщност, какъв оцет си си наливал в салатите, туршиите, разядките, тръпки те полазват. И оцетът ли ни взеха!!! Поредният продукт, от който са изцедили всичко хубаво, добавили са му цвят, вкус и аромат от колба, и ни го продават за 0,80 ст. 
    Всъщност оцетът е бил използван за лечебно и разкрасяващо средство още от древни времена. С него са лекувани рани, изгаряния, смятал се за източник на младост и красота.

    Ползите от ябълковия оцет


    От всичко, казано дотук, става ясно, колко полезен е натуралният ябълков оцет. 
    • Той разтваря пикочната киселина, която кристализира и се отлага в черния дроб и бъбреците. Чрез него тя се изчиства от организма и така могат да бъдат предотвратени заболявания на бъбреците, пикочните канали, исхимична болест и т.н.
    • Прочиства артериалната плака, но по-важното е, че заедно с това прави артериалните стени по-еластични
    • Възстановява киселинния баланс на тялото
    • Прочиства токсините и минерализира организма
    • Намалява нивата на лошия холестерол
    • Улеснява усвояването на калция, с което предпазва от остеопороза, облекчава ревматизъм и артрит
    • Компресите с ябълков оцет облекчават симптомите при температура и синузит
    • Помага за премахването на пърхота и прави косата сияйна и еластична
    • Жабурене с оцетен разтвор спира кървенето от венците и премахва лошия дъх
    • Ние жените най-често го използваме за да намалим излишните си килограми
    Могат да се изредят още безпрой полезни приложения на ябълковия оцет, но никой не бива да си въобазява, че това е панацея. Необходима ни е синергията между всички полезни продукти и ритуали, които внасяме постепенно в ежедневието си. У нас, например, с течение на годините от кухненския шкаф изчезнаха всички "бели" продукти: бялата захар, бялото брашно, бялата сол. Отдавна правя сама част от козметичните си продукти, чета по половин час етикетите със съдържанието на всичко, което слагам в пазарската чанта, наричам сутрешния и вечерния си режим "ритуали", за да се чувствам по-добре и точно това за мен е да бръкнеш в буркана с меда.


    Как си пия чая от ябълков оцет


    Има много рецепти, как да се разрежда оцетът, по колко да се слага и колко да се пие, маже или втрива, за всяко едно от приложенията Аз го пия, за да прочистя организма си, да поддържам нивото на холестерола в норми, за често кървящите ми венци и няма никак да се разсърдя, ако ми помогне да сваля 2-4 кг.

    Медът тук е от магарешки бодил и е невероятно ароматен, изглежда захаросан но всъщност просто е  страшно гъст, а оцетът е немски - също с много хубав аромат, но свърша ли го, взимам си български!



















    Водата не бива да е вряла, по-скоро само топла, така високата температура няма да повлияе върху свойствата на оцета и на меда. Напълвам чашата догоре, слагам една лъжичка мед и четири лъжички от оцета. Ако предпочитате, можете да си направите билков чай, да го прецедите и като се поохлади да го използвате вместо чистата вода. Така само можете да дообагатите ефекта и винаги ще имате оцетено чайче с различен вкус.
    Веднага след жабуренето с кокосовото масло, аз си правя по еднин такъв елексир. Не забравяйте, обаче, веднага след като го изпиете, да измиете добре събите си, защото, колкото и да е щадяща ябълковата киселина в оцета, тя разяжда зъбния емайл, ако не бъде почистена своевременно.

    Плюсове и минуси


    Плюсове:
    • няма нужда да изреждам отново всички полезни за здравето ни свойства, които има ябълковият оцет, за тях можете да прочетете много и ще раберете, колко малък брой съм посочила в този пост
    • постепено изместих сутрешното кафе доста по-натам в режима си - всички си даваме сметка, колко е вредно да се пие кафе преди закуска, както правех аз. Сега пия кафе или около обед, или когато седна на лаптопа да пиша (едно от заниманията ми е да превеждам)
    • ако след време взема, че отслабна, в тази подточка ще зачета заслугите на оцетения чай

    Минуси:
    • не се сещам за друга отрицателна страна, освен че био натуралният ябълков оцет е значително по-скъп от този, който продават в супермаркетите

    Ако някой иска да добави нещо, с радост ще се впусна в разговор в коментарите по-долу!!!


  2. 0 коментара:

    Публикуване на коментар